Sports

Agility je sportovní aktivita pro dvoučlenný tým (člověk+pes). Na vymezeném prostoru rozhodčí postaví překážky, kterých je cca od 15 do 22 (podle typu závodu a zkušenosti týmů). Každá překážka je označena číslem a tím je určeno, v jakém pořadí se překážky budou překonávat. Každý psovod má před závodem cca 8 minut, aby si celou závodní dráhu prošel, zapamatoval si ji a našel pro sebe a svého psa tu nejoptimálnější trasu. Cílem je žádnou překážku nevynechat, neshodit, nepřeskočit barevnou zonu a psa bezpečně dovést do cíle v co nejkratším čase. 

Běhá se ve 3 kategoriích, small, medium a large. Zařazení určuje kohoutková výška, kterou měří rozhodčí před prvními závody. Takže s výškou změřenou například při bonitaci se nepočítá. 
Kavalírci jsme většinou v kategorii small.

Jsou 3 typy překážek: 
Každá překážka má předepsané rozměry a parametry, které jsou stanoveny, aby byla zajištěna bezpečnost psa. 
Závody jsou neoficiální a oficiální. Rozdíl? U neoficiálních není povinnost dodržet předepsané parametry překážek. Je proto dobré si zjistit, na čem se bude závodit, abyste pejskovi nezpůsobili nějaké zranění. 

Běžně se na závodech běhá jumping, zkouška a agility(open). Někdy se pořádají závody pouze se zkouškami. 

Jumping je závodní dráha složená pouze se skokových a ostatních překážek. Agility je trasa ze všech typů překážek – skokové, zónové i ostatní. Zkouška je rozdělena podle obtížnosti na A1, A2 a A3. Začátečníci jsou v A1 a po složení určitého počtu zkoušek a požadovaným výsledkem postupujete do další kategorie ( A2, A3) Překážky jsou použity většinou všechny, ale trať parkuru je od jednoduché až po komplikovanou. Kavalírci mají výšku skokových překážek max. 35cm, ale většinou se nastavuje 30cm.

Na oficiální závody musí mít pes tzv. výkonnostní průkaz, do kterého se zapisují výsledky ze závodů. Průkaz vystaví na požádání Klub agility. Závodů se můžete zúčastnit i když nejste členem Klubu agility.

Prvním závodů se smí pes zúčastnit od 18 měsíců, ale to neznamená, že v tomto věku bez jakékoliv přípravy přijdete na parkur a poběžíte.  Je to proces. Trénink psa i majitele a hlavně souhry obou členů týmu. Je dobré trénovat pod vedením zkušeného instruktora, který Vás i Vašeho psa vede podle vašich možností. Podle mě je pro kavalíra vhodná pozitivní motivace. Je chytrý a velmi rychle se naučí u tréninku přemýšlet a vše ho víc baví. 
Agility je úžasný sport, kde musíte být se svým psem teď a tady. Musíte maximálně rozumět tomu jaký je, jak je jedinečný a tomu musím přizpůsobit trénink. On musí chápat, co po něm chci a já musím umět pracovat s jeho možnostmi a schopnostmi.

Někdo říká, že kavalírek není pro agility vhodný. Ne proto, že by to nezvládl, ale protože prý nejsou dost rychlí, aby vyhrávali. Myslím, že to není pravda, znám pár pěkných fofrníků  a ne vždy vyhrává nejrychlejší. Tento sport je i o technice a přesnosti.

Kavalír je pes s obrovským srdcem plným lásky a tu kvůli Vám dá do všeho, co s ním podnikáte.

Videa:
Agility
Jumping

Více informací na www.klubagility.cz 
Termíny zkoušek a závodů vč.přihlašování na kacr.info